sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Cel mai mare copac din lume – Sequoia Sempervirens

Adrian Airinei / 523 de zile în urmă
Cel mai înalt copac din lume este un Sequoia Sempervirens descoperit în Humboldt Redwoods State Park din nordul Californiei, arborele măsoară 115 metri înălţime, scrie site-ul io9. Pentru a ajunge la o asemenea înălţime, copacul trebuie să fi apărut în urmă cu mai bine de 400 de ani, estimează specialiştii.
Cel mai mare copac din lume   Sequoia Sempervirens
Întrebarea care se pune este cât de mult poate să mai crească acest conifer? Conform biologilor de Universitatea Northern Arizona, limita de înălţime pentru arbori este undeva între 122-130 metri, cu vreo 15 metri mai înalţi decât cei mai mari arbori de care se ştie astăzi în lume. Biologii spun că este probabil ca arbori şi mai înalţi să fi existat în trecut, dar au fost tăiaţi.
Un arbore creşte atât de înalt pentru a putea capta cât mai multă lumină de la soare. Cu cât arborii sunt mai apropiaţi, cu atât vor creşte mai înalţi pentru a ajunge la razele soarelui. Dacă nu ar exista forţă gravitaţională, aceşti copaci nu s-ar opri din creştere. Cu cât sunt mai înalţi, cu atât le este mai greu să transporte apă până la frunzele din vârf. Arborii nu mai cresc în înălţime atunci când energia de care au nevoie ca să transporte apa zeci de metri până în vârf este mult prea mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu