vineri, 25 ianuarie 2013


Carnaval Veneţian cu măşti din Moldova

Carnaval Veneţian cu măşti din Moldova
Cu toţii am auzit de grandiosul carnaval care este organizat de sute de ani în faimosul oraş Italian Veneţia, acesta are loc in fiecare an şi de fiecare dată arată mult mai frumos şi mai atragător pentru turiştii din întreaga lume.
Măştile veneţiene sunt cunoscute de întreaga lume,dar puţini ştiu cât de multă istorie se ascunde în spatele lor.Realizate cu multă îndemânare şi trudă ele sunt purtate de secole de turiştii care participă la Carnavalul veneţian încă din 1296.În 2011 Carnavalul a avut şi o tematică aparte care a strâns şi mai mulţi vizitatori zi de zi.
Şi tot mai puţini ştiu, că multe dintre măştile purtate sunt confecţionate la noi, într-un atelier din Republica Moldova, Nisporeni. Conţi şi contese, personaje de poveste – pe toţi îi întâlnim la carnavalul din Veneţia. Doar că unele măşti purtate de turişti sunt confecţionate în atelierul familiei Vădăvoi.
Rodica şi soţul ei Lilian şi-au pus afacerea pe roate acum trei ani. Aduc materie primă din Italia, confecţionează măşti şi apoi le exportă tot în Italia. Ideea le-a venit după ce au muncit cinci ani în Veneţia. Fascinaţi de marele carnaval Veneţian soţii şi-au propus să faca o mică afacere, cu care se descurcă de minune fiind un importator important de măşti pentru faimosul carnaval.
În Italia, o mască ajunge să coste de la 5-10 euro, până la câteva sute. O zi de carnaval în Veneţia e foarte, foarte interesantă. Pe stradă toţi umblă mascaţi, deghizaţi. Toţi sunt bucuroşi. E o atmosferă veselă, în toată Veneţia se simte că e carnaval .
Aşa că dacă ajungeţi să participaţi la carnavalul veneţian, să ştiţi că aţi putea cumpăra o mască moldovenească facută cu iscusinţă în atelierul conaţionalilor noştri din Nisporeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu