duminică, 20 ianuarie 2013

„Mama Illegal” – drama moldovencele plecate peste hotare. Un documentar emoționant despre străinii aflaţi la mila stăpânilor

„Mama Illegal”   drama moldovencele plecate peste hotare. Un documentar emoționant despre străinii aflaţi la mila stăpânilorDurerea, problemele, greutăţile cu care se confruntă moldovencele plecate peste hotare a devenit subiect de ecranizare pentru un regizor austriac. Documentarul „Mama Illegal”, în regia lui Eduard Moschitz, relatează povestea a trei femei care au emigrat din Republica Moldova pentru a construi un viitor mai bun familiei.

Acest documentar a fost construit sub forma unui semnal de alarmă tras în atenţia familiilor care se confruntă cu această problemă. Aurica, mama a doi copii, decide să plece în Austria pentru a termina casa începută alături de soţul său şi de care nu reuşesc să se ocupe cu veniturile obţinute în ţară. Femeia reuşeşte să învingă dorul prin muncă, prin devotament faţă de familiile la care lucrează, dar după 3 ani revine în Republica Moldova unde găseşte casa în stare destul de mizeră, un soţ destul de căzut din punct de vedere moral şi o fată şi un băiat crescuţi şi copleşiţi de dor de mama. După 3 luni petrecute acasă, într-un moment de mare încercare, soţul acesteia cedează şi-şi pune capăt zilelor. A doua protagonistă alege Italia ca soluţie pentru a schimba viaţa familiei sale. Nici pentru ea anii petrecuţi departe de fată şi băiat şi de soţ nu sunt uşori, însă reuşeşte să treacă peste anii grei, îşi vizitează şi familia şi într-un final reuşeşte să obţină drept de şedere legală în Italia.
Cea de-a treia doamnă din film alege la fel ca prima tot Austria. La un moment primeşte o scrisoare din partea autorităţilor de a părăsi ţara, însă neputând accepta acest lucru, se ascunde şi nimeni nu mai ştie de ea nici în prezent.
Mama Illegal este de fapt un documentar al străinilor aflaţi la mila stăpânilor şi cu durerea în suflet de fiecare dată când aud cuvântul familie.
Drama celor plecaţi peste hotare este mai mult decât una „naţională”, după cum o califică specialiştii de la noi. Dacă am pune toate aceste sute de mii de inimi la un loc,care sunt despărțite de mii de kilometri de copii ramași in grija străinilor, am face o organizaţie a inimilor care bat dureros şi cu dor neîncetat pentru acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu