De ce vorbim singuri?
În una din cărțile sale, psihiatrul de origini spaniole Luis Rojas Marcos susține că dialogurile pe care le purtăm cu prietenii, cu plantele, cu animalul de casă sau cu noi înșine sunt factori care ne ajută să depășim o situație de criză. Vorbind de unul singur, reușim să diminuăm intensitatea emoțională care ne împovărează uneori mai mult decât putem suporta. În plus, poate fi și o formă de analiză a unei situații, pentru ca apoi să fim capabili să luăm o decizie.
Trăim cu toții sentimente pe care nu le putem exterioriza la momentul genezei lor, potrivit dr. Marcos, iar aceste trăiri se acumulează la nivelul memoriei emoționale. Cel mai sănătos este să le eliminăm vorbind despre ele, chiar și singuri, aceasta fiind o metodă anti-stres foarte eficientă.
Monoloagele copiilor care se joacă de unii singuri sunt, și ele, sănătoase, îi ajută să se adapteze mai ușor lumii adulților, să-și dezvolte imaginația și să se exprime. Studiile arată că între 20 și 60 % dintre comentariile pe care copiii sub 10 ani le fac constituie dialoguri cu ei înșiși.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu